Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Het Grote China Debat: 9 september De Balie Amsterdam

9 September 2019 @ 20:00 - 22:00

€12,50

Het LeidenAsiaCentre en het Clingendael China Centre organiseren een publieksdebat waar politici, Chinadeskundigen en het publiek in discussie zullen gaan over ons Chinabeleid. Ga voor tickets naar De Balie.
De opkomst van China

China is op koers om de grootste economie ter wereld te worden. Hun investeringen in wetenschappelijk onderzoek, kunstmatige intelligentie en andere innovatieve industrieën zijn explosief gestegen. Voor de financiering van het Chinese infrastructurele megaproject, de Belt & Road Initiative, ook wel de Nieuwe Zijderoute genoemd, werd ruim 700 miljard dollar uitgetrokken. President Xi Jinping wil China aan de economische en technologische wereldtop brengen.

Ook in Nederland groeit de Chinese aanwezigheid: op de universiteiten, in de Rotterdamse haven en in  telecomnetwerken.

Het Chinees politiek-economisch systeem wijkt sterk af van het Westerse model. Wat betekent de opkomst van China voor Nederland? En voor de balans tussen dominee en koopman in zijn Chinabeleid?

Eerder op de dag: Tweede Kamer Hoorzitting over China-notitie

In mei publiceerde de Nederlandse regering de notitie Nederland-China: een nieuwe balans. Minister Blok benadrukte hierbij: “Open waar het kan, beschermen waar het moet”. In de middag alvorens ons Grote Chinadebat organiseert de Tweede Kamer Commissie Buitenlandse Zaken een hoorzitting met deskundigen over de China-notitie. Het debat is dus een uitgelezen mogelijkheid om in discussie te gaan over hetgeen besproken is tijdens de hoorzitting.
Later in september wordt bovendien de China-notitie in de Tweede Kamer behandeld.

De experts

  • Frans-Paul van der Putten (Senior Research Fellow, Clingendael China Centre)
  • Arjen van Dijkhuizen (Senior Economist bij ABN AMRO)
  • Ardi Bouwers (Directeur China Circle)
  • En buitenlandwoordvoerders van politieke partijen in de Tweede Kamer, w.o. Bram van Ojik (GroenLinks) en Martijn van Helvert (CDA)

De avond wordt gemodereerd door Lily Sprangers (Manager Leiden Asia Centre) en Monika Sie Dhian Ho (directeur Instituut Clingendael).

Tickets

Je bent van harte welkom op maandag 9 september, de bijeenkomst begint om 20.00 uur. Toegangskaartjes zijn 12,50 euro voor reguliere entree en 7,50 euro voor studenten.

Koop hier je tickets.

Details

Date:
9 September 2019
Time:
20:00 - 22:00
Cost:
€12,50
Website:
https://www.clingendael.org/event/het-grote-chinadebat-0

Organizer

Clingendael
View Organizer Website

Venue

De Balie
Kleine-Gartmanplantsoen 10
Amsterdam, Noord Holland 1017 RR Netherlands
+ Google Map
View Venue Website